183A North Extension (including shared use path)

cedar park and leander, Texas

This 4.6-mile project added three lanes to existing facilities in each direction from FM 1431 in Cedar Park to San Gabriel Parkway in Leander. Aguirre & Fields staff served as Engineer of Record for the bridge, retaining walls, and water quality pond structures, oversaw culvert structural modifications, and provided construction management and inspection services.

Aguirre & Fields served as the Resident Engineer (RE) representing the Central Texas Regional Mobility Authority (CTRMA) on this $76 million project. This project created five miles of new tolled mainlanes, which included 14 new bridges, two new intersections, frontage road improvements, associated utilities, electronic toll facilities, and a shared use path. As RE, Aguirre & Fields managed a team of 18 construction inspectors, materials testing technicians, fabrication inspectors, and document control personnel on this project. Additional responsibilities included management of subconsultants, client, and stakeholder relations, public involvement outreach, responding to citizen’s concerns about the project, marketing, and sales for future work both within and outside the CTRMA, budget tracking, invoice review, fee estimates, and staff management.

Aguirre & Fields was the Engineer of Record on the three bridges and two retaining walls (drilled shaft and soil nail system) at Scottsdale Drive and all structural elements for stormwater detention ponds, splitter boxes, and culvert modifications along the project. Additionally, Aguirre & Fields reviewed bridge details for several spans over the proposed managed lanes and was responsible for on-site construction support and coordination for structure related issues.

Due to the limited roadway geometry, the roadway alignment was partially curved at north and southbound turnaround bridges at Scottsdale Drive Underpass.

 COST SAVING MEASURES:

Aguirre & Fields utilized a unique abutment modification and custom slab overhang design to avoid increasing width of the bridge structures and reduced overall bridge cost.